Министерството на вътрешната сигурност на САЩ определи като неефективна забраната за влизане в САЩ на граждани от 7 страни, въведена от президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Според информация на "Wall Street Journal" и "Асошиейтед прес", президентската администрация е възложила на спецслужбите да направят оценка на предприетите мерки срещу имиграцията.

В отговор министерството е подготвило доклад, в който се казва, че "гражданството едва ли е надежден индикатор за потенциална терористична дейност".

Двете медии разполагат с копие на документа. Пресаташето на министерството Джилиан Кристенсен потвърди неговата автентичност. Същевременно тя заяви, че става дума за коментари, основани на отворени източници, а не за пълноценен доклад, основан на задълбочени междуинституционални изследвания.

Кристенсен подчерта, че предположенията за наличие на политическа мотивация в преценката на министерството са "абсурдни и фактически погрешни".

От своя страна представителят на Белия дом Майкъл Шорт заяви, че докладът не представлява "пълен разузнавателен анализ, какъвто поиска президентът".

"Разузнавателните служби работят по всеобхватен доклад, основан на всички достъпни източници, който ще се основава на разузнавателна информация, а не на политика." - коментира Шорт.

След като съдът отмени указа на Тръмп за недопускане на гражданите на 7 страни на територията на САЩ, той се закани да издаде нова забрана, аналогична на отменената. Досега обаче президентът на САЩ не е подписал нов указ.