Съединените щати си сътрудничат с руските специални служби, за да гарантират безопасността на свои граждани, но смятат, че Русия "остава враг в много области". Това се посочва в писмо на директора на разузнаване на САЩ Даниел Коутс, адресирано до лидера на демократите в американския Сенат Чарлз Шумер, съобщава "Тасс".

Написаното е във връзка с изявления относно срещи на ръководителите на разузнавателните служби на САЩ и Русия. По-конкретно, сенаторът изразява загриженост относно посещение в САЩ на шефа на Службата за чуждестранно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин.

Освен това, по информация от медии, САЩ са посетили ръководителят на Федералната служба за сигурност Александър Бортников и ръководителят на дирекцията на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация Игор Корободов.

Коутс подчерта, че "американското е в контакт с руското разузнаване в области като борбата с тероризма, за да гарантира безопасността на американските граждани по света. Но бъдете сигурни, че аз и всички в американската разузнавателна общност напълно осъзнаваме, че Русия все още е врага в много области, включително по отношение на кампании, влияещи и имащи за цел да сеят раздор и да подкопаят доверието в демократичните институции", коментира ръководителят на американското разузнаване.

"Ние никога не се притесняваме да обсъждаме различията си по време на тези срещи и мога да ви уверя, че нашите и руските колеги са напълно наясно с нашите виждания за техните непристойни действия по време на изборите в САЩ през 2016 г.", коментира Коутс.

В началото на февруари директорът на ЦРУ Майкъл Помпео защити срещите между ръководителите на руските и американските специални служби. Той подчерта, че животът на американците ще бъде застрашен, ако ЦРУ не обръща внимание на съвместната работа с Русия в борбата срещу тероризма.

Шумер преди това е изпратил писмо до Коутс, в което иска разяснения за скорошното посещение на Наришкин, като в частност е поставен въпроса за руската намеса в американските избори.

Тръмп смята, че Русия в момента се скъсва да се подиграва на САЩ

Тръмп смята, че Русия в момента се скъсва да се подиграва на САЩ

Твърди, че ако Москва е възнамерявала да създаде хаос в САЩ, то са успели отвъд най-смелите си мечти