Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обвини американския президент Доналд Тръмп в политика на "омраза" и че представлява заплаха за правата на човека.

"Президентът Тръмп предприема действия, които нарушават правата на човека в страната и в чужбина", се изтъква в годишния доклад на "Амнести" за състоянието на правата човека по света.

Правозащитниците поставят Тръмп в една група с държавните глави на Египет, Русия, Китай, Филипините и Венецуела.

"Омразата и страхът сега приемат застрашителни размери в световните дела, а малко правителства защитават правата на човека в тези тревожни времена", изтъква Салил Шети, генерален секретар на "Амнести интернешънъл".

"Вместо това лидери като Ал Сиси, Дутерте, Мадуро, Путин, Тръмп и Си Цзинпин грубо подкопават правата на милиони", имайки предвид лидерите на Египет, Филипините, Венецуела, Русия, САЩ и Китай.

Правозащитниците също наричат забраната за пътуване на Тръмп - наложена дни след встъпването му в длъжност - "прозрачно действие на омраза".

Забраната, която беше насочена срещу шест мюсюлмански страни, "подготви сцената за година, в която лидерите изведоха политиката на омразата до най-опасните ѝ равнища", допълни Шети.

"Амнести интернешънъл" отправят критики към "слабия отговор" на световните лидери спрямо проблемите с правата на човека и желанието за натрапване на "фалшиви новини", за да се манипулира общественото мнение.

"Политиките на Доналд Тръмп може да отбелязаха нова епоха на упадък на правата на човека, но те не са уникални", коментира още генералният секретар на правозащитната организация.

Тя призова световните лидери да се "справят с големите предизвикателства" през предстоящата година.

Докладът в размер на 400 страници обобщава проблемите с правата на човека, които притесняват "Амнести" в 159 страни по света.

Правозащитниците "бият камбаната" за следното:

  • "Ужасната военна кампания по етническо прочистване" срещу мюсюлманите рохинги в Мианмар.
  • "Престъпленията срещу човечеството" и военните престъпления в Ирак, Южен Судан, Сирия и Йемен.
  • Опитите за ограничаване на правата на жените в САЩ, Русия и Полша.
  • Репресиите срещу ЛГБТ общностите в Чечения и Египет.
  • "Презрението" на президента на Филипините Родриго Дутерте към правата на човека във войната му срещу наркотиците във Филипините.
  • Ограничаването на абортите в Северна Ирландия и правомощията на британската полиция за борба с тероризма.

За България се отбелязва, че и през 2017 г. са продължили кратките арести, отблъсквания и злоупотребите с мигранти. Не са били предоставени необходимите услуги на мигрантите и бежанците, включително на непридружени деца.

"Климатът на ксенофобия и нетолерантност рязко се засили. Ромите продължават да бъдат изложени на риск от всеобхватна дискриминация", подчертават правозащитниците.

Посочва се, че е спаднал броят на бежанците и мигрантите, влизащи в България, но продължават случаите на отблъсквания, прекомерно използване на сила и кражби от страна на гранична полиция.

Правозащитните организации са документирали голям брой случаи на малтретиране на бежанци и мигранти и лоши условия в центровете за задържане.

Споменава се, че местните власти в град Елин Пелин са отказали да приемат сирийско семейство, на което е бил предоставен хуманитарен статут в България. Натъртва се, че кметът на Елин Пелин е предупредил, че "мюсюлманите от Сирия не са добре дошли" и е отказал да регистрира семейството и да им предостави документи за самоличност.

Други общини са изразили подобно нежелание да приемат бежанци.