Преди срещата на върха между Европейския съюз и Русия правозащитната организация Амнести Интернешънъл призовава европейските лидери да изпратят силно послание по въпроса за спазването на човешките права в страната.

В писмо до председателството на съюза се приканва ЕС да настоява пред руския президент да покаже готовност за намиране на решаване на тези проблеми и за въвеждане на промени.

Правозащитниците твърдят, че различни показания на бивши арестанти и медицински доказателства дават основание да се приеме, че в Русия се прилагат мъчения, в това число побои и използването на електрошокове, като средство за изтръгване на самопризнания.

Друга практика, според Амнести, е под претекст за недостатъчно места да се прехвърлят заподозрени в центрове за временно задържане, където някои затворници извършват побои като средство за получаване на информация, а срещу това получават определени привилегии.

Амнести се позовава на данни на руски правозащитни организации за над 100 случая на мъчения само в 11 руски района през 2005 година.

Организацията критикува, че не се прилага правото на адвокат и медицински преглед.