Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл" призова да бъде направено международно разследване на сирийския конфликт. Правозащитниците класифицираха жестокия натиск върху демонстрантите от страната на властите като престъпление срещу човечеството, съобщава БиБиСи.

Активистите вече са подготвили доклад, в който се посочват няколко случая на мъчения, смърт на арестанти, както и неоснователно задържане по време на продължили няколко дни действия на силите за сигурност в града, разположен недалеч от ливанската граница.

Всички тези епизоди са от северносирийското село Тел Калах през месец май.

Правозащитната организация призова ООН да предприеме действия по повод кампанията на силите за сигурност и армията срещу Тал Калах по време на протестите срещу управлението на президента Башар ал Асад, обхванали страната.

Разказите на очевидци за събитията в Тал Калах очертават дълбоко обезпокоителна картина за систематични, целенасочени злоупотреби с цел смазване на недоволството, заяви Филип Лутер, зам.-директор на организацията за Близкия Изток и Северна Африка.

Припомняме, правителствените войски влязоха в Тел Калах на 14 май след антиправителствен протест, според доклада, основан на разговори с повече от 50 души, с които от "Амнести" са разговаряли по телефона и в Ливан. Правозащитната организация не бе допусната в Сирия.