„Амнести Интернешънъл” обвини Турция, че незаконно принуждава групи сирийци да се връщат в родината им, която е разтърсвана от конфликт. Правозащитната организация заявява, че твърденията за експулсирането са показали „фаталните недостатъци” в споразумението за мигрантите с Европейския съюз. Това съобщава Агенция "Франс прес". 

Твърденията на „Амнести” идват само дни преди Турция да започне да приема върнатите от ЕС мигранти, съгласно постигнатото миналия месец споразумение.

Правозащитната група казва, че в изследванията си в южната част на Турция е установила, че страната принуждава около 100 сирийци да се връщат вкъщи на дневна база.

Турция, която е приела 2,7 млн. сирийски бежанци от началото на конфликта през 2011 г., винаги яростно отрича, че някой сириец е бил принуден да се върне вкъщи. Страната настоява, че води политика на „отворена врата”.

„Турските власти събират и експулсират групи от по 100 сирийски мъже, жени и деца в Сирия на дневна база от средата на януари”, заявява „Амнести Интернешънъл”.

В понеделник Гърция ще започне да връща в Турция всички мигранти, включително сирийци, които пресичат Егейско море незаконно. „Амнести” смята, че техните разкрития показват, че Турция не е сигурна държава за бежанците.

„В отчаянието си да затворят границите си, европейските лидери игнорират няколко прости факта: Турция не е сигурна държава за сирийските бежанци и става все по-малко сигурна от ден на ден”, заяви директорът на правозащитната организация за Европа и Централна Азия.

Той допълни, че е много вероятно Турция да е върнала няколко хиляди бежанци в Сирия в последните 7 до 9 седмици. Организацията предупреждава също, тези, които бъдат върнати в Турция съгласно споразумението с ЕС, ще срещат същата съдба.