Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" е документирала военни престъпления и зверства, извършени по време на разпадането на международно подкрепяното афганистанско правителство срещу талибаните през август, информира ДПА.

Според доклад, публикуван днес, талибаните, американските военни и афганистанските сили за сигурност са отговорни за атаките, които доведоха до огромни страдания на цивилни преди пълния срив на страната и попадането ѝ под контрола на талибаните.

Талибаните обвинени в убийството на 20 цивилни в долината Панджшир

Талибаните обвинени в убийството на 20 цивилни в долината Панджшир

Долината Панджшир беше последният район, който се съпротивляваше срещу талибаните

Докладът документира изтезания, извънсъдебни екзекуции и убийства от талибаните по време на последните етапи на конфликта в Афганистан, както и цивилни жертви по време на поредица наземни и въздушни операции на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност и американските военни сили.

"Домове, болници, училища и магазини бяха превърнати в местопрестъпления, докато хора бяха многократно убивани и ранявани", подчерта Агнес Каламар, генерален секретар на "Амнести интернешънъл".

Каламар призова Международния наказателен съд (МНС) да разследва всички възможни военни престъпления, "без значение докъде води това".

Талибаните екзекутираха 13 души в Афганистан

Талибаните екзекутираха 13 души в Афганистан

Сред тях са 11 бивши членове на силите за сигурност и двама цивилни

ООН в Афганистан съобщи, че 1 659 цивилни са били убити и още 3 524 са били ранени през първите шест месеца на 2021 г., което е увеличение от 47% спрямо предходната година.

В доклада талибаните са обвинени в изтезания и убийства на етнически и религиозни малцинства, както и на членове на бившите афганистански сили за сигурност по време на превземането на нови градове.

Жертви са разказали за зверства, извършени от ислямистите в поне два окръга на провинция Панджшир, както и в Спин Болдак в провинция Кандахар.

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Тежка ситуация за цивилните в Афганистан

В един случай най-малко шестима цивилни са били екзекутирани в село в Панджшир, главно с изстрели в главата, гърдите или сърцето.

"Такива убийства представляват военни престъпления", се подчертава в доклада.

Докладът също така документира четири въздушни удара, извършени от американските и афганистанските военновъздушни сили през последните години, при които са загинали общо 28 цивилни и са били ранени още шестима.

Най-малко 40 убити цивилни за 24 часа в обсаден град в Афганистан

Най-малко 40 убити цивилни за 24 часа в обсаден град в Афганистан

В Лашкар Гах се сражават правителствени сили и талибаните

На 29 август при удар с американски дрон загинаха 10 цивилни, включително седем деца. По-късно Пентагонът призна, че цивилни са били обект на нападение и обяви, че отговорните не трябвало да очакват наказание.

Най-малко дузина цивилни са убити при минометни атаки, извършени от афганистанските сили.

"Амнести интернешънъл" призовава талибаните и правителството на САЩ да изпълнят своите международни задължения и да създадат ясни и стабилни механизми за гражданите да поискат репарации за щети, понесени по време на конфликта.