Унгарският премиер Виктор Орбан използва темата за мигрантите единствено за трупане на политически дивиденти. Това заяви пред БНР Чаба Тод от института "Републикон".

Парламентът на Унгария прие решение всички бежанци, влезли в страната да бъдат задържани в лагери на унгарско-сръбската граница, въпреки острите критики от Европа. Световните медии отново излязоха с репортажи от унгарската граница и отношението към хората, търсещи подслон в страната.

"Със сигурност не адмирирам подобно решение. Това е част от серия решения, взети от унгарското правителство, които показват, че Виктор Орбан иска да натрупа политически позитиви от кризата с мигрантите. Той се опитва да представи проблема като политически, но аз съм убеден, че трябва да се направи ясно разграничение между бежанския проблем и политическата ситуация. Виктор Орбан не спира да повтаря, че Унгария няма да приема повече мигранти." - коментира Тод.

Парламентът на Унгария одобри автоматично задържане на всички мигранти
Обновена

Парламентът на Унгария одобри автоматично задържане на всички мигранти

През 2013 година правителството беше принудено да отмени тази мярка

"Въпреки че в момента на границата има доста бежанци, трябва да подчертая, че балканският път е по-малко използван в момента и проблемът не е толкова наболял, колкото беше преди години." - добави той.

Като основно политическа реторика Чаба Тод определи изказването на Орбан за мигрантите като "троянски кон на тероризма".

"Смятам, че това е само един от опитите на Виктор Орбан да задържи бежанския проблем в политическия дневен ред. Аз не смятам, че има някаква пряка връзка между настоящата бежанска криза и тероризма или ако има такава, тя е косвена. Има достатъчно много доказателства, че за тероризма има много повече и много по-сложни причини от това да се обяснява само с един фактор, а именно бежанците." - подчерта Чаба Тод.

Според него, към момента Европейският съюз не успява да реши добре с бежанската криза. В дългосрочен план единствено общоевропейско решение може да доведе до благоприятно развитие - всички държави се сблъскват с кризата, а сега всяка страна се справя сама с проблема.

"Европейският съюз реагира на кризи. Аз лично не смятам, че бежанската сделка с Турция успя да спре потока от бежанци. В момента най-сериозна е ситуацията отново в Средиземноморието. Бежанската криза сега не е в дневния ред на политиците, но честно казано, аз смятам, че това е добре. Проблемът трябва да намери решение, което не е политическо. Най-доброто решение е Европейският съюз да не позволява хора да се давят в морето. Според мен, трябва да се преглътнат всички предразсъдъци и да се помага на хората, които имат нужда от хуманитарна помощ. Също така трябва да се създаде много добра система, която ясно да отделя икономическите мигранти от хората, които бягат от война." - поясни Тод.

Той коментира и отправеното към Будапеща послание, че ако продължава с твърдата политика по отношение на бежанците, може да й бъде спряно европейското финансиране: "Няма никаква законова възможност европейското финансиране от фондовете да бъде обвързано с мигрантския проблем. Някои политици заявиха, че Унгария трябва да бъде наказана заради начина, по който третира бежанците. Аз обаче не мисля, че това може да се случи, особено при сериозните проблеми, които има Европейският съюз в момента."