"Преди пет години Русия започва предварително планирана военна агресия срещу Украйна, резултат на която е временна незаконна окупация на Автономна република Крим, гр. Севастопол, опит за тяхното анексиране и разпространяване от Руската федерация на международен въоръжен конфликт в Донецка и Луганска области. Тези престъпни действия взеха живота на над 10 хиляди души, доведоха до огромни разрушения в региона, превърнаха около 1.8 милиона украинци във вътрешно разселени лица по принуда."

Това пишат от посолството на Украйна у нас в прессъобщение, озаглавено "5-та годишнина от началото на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна".

Русия и Украйна са във война, вярват 72% от украинците

Русия и Украйна са във война, вярват 72% от украинците

54% подкрепят разполагане на мироопазващи сили

Руските окупационни власти с пълно незачитане на нормите на международното право прибегнали до широкомащабни и сериозни нарушения на правата на човека в окупираните територии, опитвайки се да сломят и да завладеят всички несъгласни с агресивната политика на Кремъл.
Руснаците демонстративно игнорирали решението на Международния съд на ООН по този повод, а също така пряко организирали и насърчавали своите пратеници за подобни действия в някои райони на Донецка и Луганска обдаст.

В писмото се посочва още, че от Кремъл прибягвали до това да вземат украински граждани за заложници. Става въпрос за десетки лица, които били незаконно задържани в Русия в резултат на фалшифицирани документи.

"Тяхното освобождаване остава един от основните приоритети на Украйна и на международната общност", пишат от посолството на Украйна.

Според дипломатическата мисия тези събития в страната окончателно са засвидетелствали краха на над половинвековна система на международни отношения.

От посолството са категорични и че анексирането на Крим задвижва процеси с огромни мащаби, последствията от които все още не се осъзнават напълно. Крим се превърнала в много ценна придобивка за Русия.
"Щатните пропагандисти на Кремъл създават за жителите на Крим и Русия цял набор от разнообразни митове, които трябва да обосноват "правото" на Москва да владее полуострова. Задвижват се абсолютно всички средства - и изкривяването на древната кримска история, и откровени измислици, и, разбира се, опорочаване и клевета на целия кримско-татарски народ."

В писмото украинските дипломати допълват, че международната общност е единодушна в осъждането на противоправните действия на агресора Русия. Доказателство за това били многобройните решения на партньорите на Украйна - ООН, Съвета на Европа, ЕС, НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и други международни организации.

"Украйна е благодарна на международните партньори за ясната позиция в защита и възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници", допълват от посолството на Украйна у нас.

Украйна подава кандидатурата си за членство в ЕС до 2024-а

Украйна подава кандидатурата си за членство в ЕС до 2024-а

Това обяви Петро Порошенко