Изключителна политическа активност бележи последните часове преди гласуването във Великобритания, а резултатите остават още неясни.

Три дни преди парламентарните избори днес лидерите на трите водещи политически партии ще се срещнат с избиратели.

Анализатори посочват обаче, че това ще бъдат най-непредсказуемите избори от 1992 година насам.

Намиращата се в опозиция от 1997 година консерватори печелят все повече точки преднина. Лидерът им Дейвид Камерън заяви обаче, че все още нищо не гарантира абсолютното мнозинство, което да спечелят и което ще им даде възможност да сформират самостоятелно правителство.

От своя страна министърът на търговията лорд Менделсон и представител на управляващата Лейбъристка партия заявява уверено, че хората не вярват вече на консерваторите, заради безотговорните им лидери в близкото минало.

Днес министър-председателят Гордън Браун, лидерите на консерваторите Дейвид Камерън и на либерал демократите Ник Клег ще се срещнат с избиратели.

Предстои и лидерите да застанат отново пред камерите, въпреки че и трите телевизионни дебата - първи в историята на Великобритания - вече минаха.
Браун, Камерън и Клег днес ще направят кратко изявление към избирателите в неформална обстановка, но което ще се излъчва в ефир.
Пред неформалната „избирателна асамблея" от около 2500 души в залата, те ще произнесат 10-минутна реч, след което на тях може да им се задават въпроси.

Според проучване на ICM/Guardian на избирателните нагласи 33%от британците ще дадат гласа си за консерваторите. Също така обаче лейбъристите и за либералдемократите събират около 28% от гласовете.
Друго изследване - на YouGov - дава 34% за консерваторите, и 28 - 29% за другите де партии.
Съвсем различни бяха резултатите от проучванията в началото на кампанията.

Всички резултати обаче показват, че изключително рядко случващата се заради спецификата на избирателната система, невъзможност на една партия да състави правителство и да трябва да влиза в коалиция с друга, най-вероятно ще се случи именно днес.