Управляващият Африкански национален конгрес (АНК) на Южна Африка загуби своето 30-годишно пълно мнозинство на изборите тази седмица, съобщава АФП. Той спечели само 159 места в 400-местния парламент. Това показват официалните резултати, оповестени в неделя.

Президентът Сирил Рамафоса и лидерите на повечето съперничещи партии присъстваха на обявяването. Като знак, че възнамерява да оспори резултата, бившият президент Джейкъб Зума остана настрана.

Нито една партия не спечели мнозинство в Народното събрание. Зад 159-те места на АНС с 40 процента от гласовете се нареди десноцентристкият Демократичен алианс (ДА) с 87 места и 22 процента.

На трето място беше нововъзникналата радикална партия на Зума, новосформираната uMkonto weSizwe (MK), която грабна 14,59 процента от гласовете и 58 места - но въпреки това беше заклеймила процеса.

"Нашите хора се изказаха, независимо дали ни харесва или не, те се изказаха", каза Рамафоса.

"Като лидери на политически партии, като всички, които заемат отговорни позиции в обществото, ние сме чули гласовете на нашите хора и трябва да уважаваме техните желания.

Управляващият АНК губи мнозинството в Южна Африка според първите резултати

Управляващият АНК губи мнозинството в Южна Африка според първите резултати

Това може да доведе до политическа нестабилност

Лидерът на ДА Джон Стеенхуизен, каза, че е готов да преговаря за коалиционно правителство с АНК и други партии, за да защити Южна Африка от връщането на Зума в правителството.

Новият парламент трябва да се събере в рамките на 14 дни след обявяването на окончателните резултати и първото му действие трябва да бъде изборът на президент на нацията. Това означава, че ако АНК загуби мнозинството си, може да има две седмици на интензивни и сложни преговори за формиране на ново правителство.

Под ръководството на АНК Южна Африка следва политика на близки отношения с Русия. страната е част от блока БРИКС, който се опитва да се позиционира като лидер на Глобалния Юг и основен политически и икономически противовес на Г-7 и западните демокрации. Страната освен това зае ярка позиция в подкрепа на палестинската кауза и заведе дела в Международния съд срещу Израел, като го обвини в геноцид в ивицата Газа.