Гръцки ракети земя-въздух са прихванали турски изтребители F-16, изпълняващи разузнавателна мисия в международното въздушно пространство, съобщи в неделя турската държавна "Анадолска агенция"

Това е поредно обвинение от страна на Турция, че нейният съсед и съюзник от НАТО Гърция е прихващала турски самолети над Източно Средиземно море и Егейско море.

Радарът на гръцката ракетна система С-300, базирана на остров Крит, е засекъл турските изтребители на 23 август, съобщи "Анадолската агенция", позовавайки се на източници от турското министерство на отбраната.

Изтребителите F-16 са били на надморска височина от 3300 метра на запад от гръцкия остров Родос, когато радарът за проследяване на целта на руската система С-300 се включил, се добавя в доклада. Турските самолети изпълниха мисията си и се върнаха в базите си "въпреки враждебната среда".

Добавя се, че прихващанията с радари се считат за враждебен акт според правилата на НАТО.

Миналата седмица Турция извика гръцкия военен аташе и подаде жалба до НАТО, след като гръцки F-16 предполагаемо са приближили турски F-16, които са изпълнявал мисия за Алианса.

"Анадолската агенция" каза, че гръцките пилоти са прихванали с радар турски самолет над Източното Средиземноморие. Турция е "дала необходимия отговор" и е принудила самолетите да напуснат района, заяви турската информационна агенция, без да дава подробности.

Гърция отхвърли турската версия на събитията. Министерството на отбраната в Атина каза, че пет турски самолета са се появили без предварително уведомление, за да придружат полет на американски бомбардировачи B-52 - които не е трябвало да имат ескорт от изтребители - през зона, попадаща под гръцки въздушен контрол.

В него се казва, че четири гръцки изтребителя са били вдигнати и прогонени от турските самолети, като се добавя, че Атина е информирала НАТО и САЩ за инцидента.

Въпреки че и двете страни са членки на НАТО, Турция и Гърция имат десетилетни спорове по редица въпроси, включително териториални претенции в Егейско море и спорове за въздушното пространство там. Те ги доведоха до ръба на война три пъти през последния половин век.

Напрежение избухна през 2020 г. относно правата за проучвателни сондажи в райони на Средиземно море, където Гърция и Кипър претендират за изключителни икономически зони, което доведе до военноморско противопоставяне.

Турция обвини Гърция в нарушаване на международни споразумения заради милитаризирането на гръцките острови в Егейско море. Атина казва, че трябва да защитава островите - много от които се намират близо до бреговете на Турция - срещу потенциална атака от големия турски флот.

Показват остров Крит и други острови като турски на среща на "Сивите вълци"

Показват остров Крит и други острови като турски на среща на "Сивите вълци"

Коалиционният партньор на Ердоган се е снимал с картата