Ливанският „Дейли Стар" съобщава, че турското правителство започва действия по ограничаване на свободата в интернет. Властите в Анкара вече са предложили законопроект, по силата на който ще се наблюдават всички действия на онлайн потребителите, а определени текстове ще бъдат блокирани за достъп.

Текстовете на нормативния акт са били изпратени до парламента като част от усилията на правителството, поставящи под въпрос свободата на изразяване в страна, имаща амбиции да бъде член на Европейския съюз.

Предложеното законодателство ще позволи да се блокират ключови думи и изрази в най-популярните сайтове в страната, включително и в порталите за видеосподеляне.

Наред с това ще бъде записвана цялата активност на турските интернет потребители, включително посещаваните сайтове, ключовите думи, които вписват в онлайн търсачките и споделянията в социалните мрежи.

Според вестник „Хюриет", който цитира правителствени източници, законопроектът е създаден, за да „защити турските семейства, децата и младежите от сексуални злоупотреби, самоубийства и зависимост към наркотици".

През декември „Гугъл" разпространи списък на държавите, които най-често изискват премахване на съдържание от търсачката. В него Турция бе на първо място с общо 1673 заявки за премахване на над 12 хил. теми, в това число хипервръзки към политически публикации и разследвания за скандали около първите държавни мъже.