Турция и Катар настояха, че Анкара ще запази новата си военна база в емирството, отхвърляйки исканията на други страни от Персийския залив съоръжението да бъде затворено, съобщава "Франс прес".

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн през миналия месец скъсаха дипломатическите си отношения с Катар заради това, че според тях Катар подкрепя терористични групировки и поддържа връзки с регионалния враг на Рияд - Иран.

Нов скандал около авиокомпании на Катар

Нов скандал около авиокомпании на Катар

САЩ ги обвиняват в дъмпинг

След това те излязоха с 13 искания към Катар като условие за вдигането на блокадата, наложена на Доха, включително затварянето на турската военна база в емирството.

"Никоя страна няма право да повдига въпроса за турската база или военното сътрудничество между Катар и Турция, докато това сътрудничество зачита международното право", изтъкна катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани пред журналисти в Анкара.

Говорейки след срещата с Ал Тани, турският външен министър Мевлют Чавушоглу подчерта, че исканията за затварянето на военната база "са срещу суверенитета на двете страни".

Четири арабски държави засилват натиска спрямо Катар

Четири арабски държави засилват натиска спрямо Катар

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обвиниха Доха

"Трета страна няма никакво право да казва нещо на Катар или Турция. Всеки трябва да уважава това", настоя той.

Чавушоглу добавил, че досега е нямало възражения във връзка с базата, която е първият военен обект на Турция в Персийския залив.

Кризата постави Турция в деликатна позиция, тъй като Катар е нейният основен съюзник в залива, но Анкара не иска да се противопоставя на основната регионална сила Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия и Ко. доказали, че Катар подкрепя тероризма, удрят го още по-тежко

Саудитска Арабия и Ко. доказали, че Катар подкрепя тероризма, удрят го още по-тежко

Нови политически, икономически и юридически санкции срещу Катар

Малко след като кризата се разрази, Анкара ускори разполагането на войски в базата като част от двустранната договореност за отбрана, постигната в края на 2014 г.

Турция сега има 150 войници в базата.

Чавушоглу също така посочи липсата на възражения срещу присъствието в Катар на най-голямата американска военновъздушна база в Близкия изток, разглеждана като решаваща за ръководената от САЩ военна кампания срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще посети основните играчи в кризата, включително Саудитска Арабия и Катар, през следващите седмици.

Първият дипломат на Катар, който ще се срещне с Ердоган по-късно днес, коментира, че Доха е подложена на "несправедлива обсада", наложена "без никакво основание".