Четирите арабски страни, който водят бойкота срещу Катар, обявиха, че отказът на Доха да изпълни исканията им за разрешаване на дипломатическата криза в Персийския залив, е доказателство за неговите връзки с терористични групировки и че ще предприемат нови мерки срещу емирството.

Това се случи, след като Държавният департамент на САЩ обяви, че американският държавен секретар Рекс Тилърсън ще посети Кувейт в понеделник в опит да успокои напреженията, съобщава "Ройтерс".

Арабските страни продължават бойкота срещу Катар

Арабските страни продължават бойкота срещу Катар

Доха не разбира колко сериозно е положението, според външните министри

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн публикуваха съвместно изявление, в което изтъкват, че техният първоначален списък с 13 искания вече е невалиден и обещават нови политически, икономически и юридически стъпки срещу Катар.

Катарското правителство саботира дипломатическите усилия за разрешаването на разрива, обявиха четирите арабски страни, а неговият отказ да изпълни исканията потвърждавал продължаващия му саботаж на стабилността и сигурността в региона.

Всякакви мерки, предприети от четирите страни, ще бъдат насочени към катарското правителство, но не и срещу катарския народ, уверяват четирите страни, без да дават повече подробности за това кога новите стъпки ще бъдат обявени или за какво ще настояват те.

Външните министри от четирите държави се срещнаха в Кайро в сряда след изтичането на 10-дневния срок, поставен на Катар да изпълни исканията им. Те осъдиха отговора на малката държава от Персийския залив като "негативен" и несъдържателен.

Египет призова за резолюция за кризата с Катар

Египет призова за резолюция за кризата с Катар

След разговор на президентите Сиси и Доналд Тръмп

От началото на миналия месец четирите арабски държави прекъснаха дипломатическите и транспортните си връзки с Катар, когото те обвиняват в подкрепа на тероризма и че се съюзява с регионалния враг Иран. Доха отрича обвиненията.

Сред техните искания бяха Катар да ограничи подкрепата си за египетското "Мюсюлманско братство", да закрие международния англоезичен телевизионен канал "Ал Джазира", да затвори турска военна база в Доха и да ограничи отношенията си с Иран.

Междувременно САЩ са все по-загрижени, че разривът между Катар и другите арабски страни се намира в безизходица и може да продължи дълго или да се задълбочи, посочиха от Държавния департамент на САЩ.