Турски полицаи извършиха координирани операции в Анкара и Истанбул, при които арестуваха шестима души, основно журналисти, съобщи РИА Новости. Властите твърдят, че са ги задържали във връзка с разследване на опит за преврат срещу правителството на Реджеб Ердоган. Издадени са заповеди за ареста на още 11 човека.

Били са тарашени апартаментите на сътрудници на опозиционния уебсайт „Oda TV", а също и на бивш офицер от контраразузнаването. Правозащитници осъдиха акцията, а ръководителят на истанбулската адвокатска колегия Метин Февизоглу заяви, че арестите са незаконни, тъй като няма никакво основание за тях.

Над 150 бивши и настоящи военни, свързани според властите с националистическа организация „Ергенекон", бяха арестувани в средата на февруари по обвинение, че през 2003г. са готвили държавен преврат. В същото време и трима журналисти от „Oda TV", сред които и собственикът Сьонер Ялчън, се оказаха зад решетките.ЕС и международните журналистически организации се изказаха подчертано негативно за ареста на тримата.

Около 400 души, сред които журналисти, политици, академици и офицери от запаса, бяха обвинени, че са част от заговора, целящ свалянето на Ердоган и партията му от власт. В новата история на Турция има няколко случая, в които военни са вземали властта с цел да опазят светския характер на страната.

Управляващите твърдят, че делата срещу превратаджиите са стъпка към демократични реформи, докато опозицията определи случващото се като подкопаване на основите на светска Турция и опит да се заглуши критиката срещу управлението на ислямистите от Партияна на справедливостта, водени от Ердоган.

Като цяло, турското законодателство не прави твърде много, за да предпази служителите на медиите. По информация на турската организация на журналистите, 60 представители на средствата за масова информация лежат в затвора заради свои материали, а хиляди са подсъдими.