Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви днес, че Съединените щати ще подкрепят Финландия и Естония, при проверката на повредата на газопровода и телекомуникационния кабел в Балтийско море, съобщава "Ройтерс".

Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха инцидента на среща в Брюксел.

"Ние подкрепяме съюзниците ни от НАТО Финландия и Естония, докато те разследват щетите на подводната инфраструктура в Балтийско море и подкрепяме текущото им разследване за определяне на причината", заяви Блинкън в публикация в Twitter (X).

Припомняме, че повредата на тръбопровода Balticconnector и кабела за данни беше потвърдена във вторник, след като един от двата оператора на тръбопровода, финландската Gasgrid, отбеляза спад в налягането и възможно изтичане в неделя вечер по време на буря.

Естония: Голяма сила е повредила газопровода в Балтийско море

Естония: Голяма сила е повредила газопровода в Балтийско море

Как ще реагира НАТО, ако държава стои зад аварията?

По-рано днес финландското разузнаване заяви, че не може да изключи възможността "държавен участник" да е замесен в повредата на инфраструктурата. Финландия твърди, че щетите вероятно са причинени от "външна дейност". Така се подновява безпокойството относно регионалната енергийна сигурност и повишаването на цените на газа.

Около година по-рано - на 26 септември 2022 г., няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

"Кой стои зад това действие е въпрос на предварителното разследване. Не го коментираме по-подробно", каза пред репортери директорът на финландската служба за сигурност и разузнаване Анти Пелтари.