Финландия не може да изключи възможността "държава участник" да е замесена в повредата на газопровода в Балтийско море и паралелен телекомуникационен кабел, каза финландската разузнавателна служба за сигурност в четвъртък, докато министрите от НАТО обсъждат инцидента, предава Ройтерс.

Повредата на газопровода "Балтикконектор" и телекомуникационен кабел беше потвърдена във вторник, след като един от двата оператора на тръбопровода, финландската компания "Газгрид", отбеляза спад в налягането и възможно изтичане на газ в неделя вечер по време на буря.

Финландия, която разследва инцидента, каза, че щетите вероятно са причинени от "външна дейност", подновявайки безпокойството относно регионалната енергийна сигурност и повишавайки цените на газа малко повече от година след драматичните експлозии на газопроводите "Северен поток".

"Участието на държавен актьор в този инцидент не може да бъде изключено", каза пред репортери директорът на финландската служба за сигурност и разузнаване Анти Пелтари.

"Кой стои зад това е въпрос на предварителното разследване. Няма да го коментираме по-подробно", добави той.

Финландските власти заявиха в сряда, че са открити "външни белези" на морското дъно до повредения тръбопровод и че преразглеждат корабния трафик в района по време на инцидента.

Водещ следовател каза също, че в момента изглежда щетите са причинени от "механична сила", а не от експлозия.

Министрите на отбраната на НАТО трябва да обсъдят щетите в четвъртък, в рамките на втория ден от срещата им в Брюксел. Съюзниците, включително Съединените щати, вече изразиха подкрепа за Финландия и Естония.

НАТО се заканва с решителен отговор при умисъл зад аварията на газопровода в Балтийско море

НАТО се заканва с решителен отговор при умисъл зад аварията на газопровода в Балтийско море

Това би се считало за нападение срещу критична инфраструктура на Алианса