Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Кайро в неделя, започвайки тридневно посещение в района на Близкия изток, на фона на ескалация на насилието между израелци и палестинци. Очаква се Иран и войната в Украйна да бъдат начело в дневния ред на визитите му, предава Ройтерс.

След Кайро Блинкън ще се отправи в понеделник към Йерусалим, където новото дясно правителство на премиера Бенямин Нетаняху предизвика загриженост, както у дома, така и в чужбина относно бъдещето на светските ценности на Израел, развалените етнически отношения и застоя в мирните преговори с палестинците.

През последните дни сме свидетели на вълна от смъртоносно насилие между израелци и палестинци, което засилва страховете за поредна спирална ескалация.

Въоръжен палестинец уби седем души при нападение пред синагога в Йерусалим в петък. Това е най-тежкият подобен инцидент в района на Йерусалим от 2008 г. насам и последва израелска акция в бежанския лагер Дженин на окупирания Западен бряг в четвъртък, най-смъртоносната там от години.

В преговорите с новата израелска администрация, която включва ултранационалистически партии, които настояват за разширяване на селищата на Западния бряг, Блинкън ще повтори призивите на САЩ за спокойствие и ще подчертае подкрепата на Вашингтон за решение с две държави, въпреки че американски служители признават, че мирни преговори по въпроса са малко вероятни в близко бъдеще.

Блинкен също ще пътува до Рамала, за да се срещне с президента на Палестинската власт Махмуд Абас, други палестински официални лица и членове на гражданското общество.

Правителството на Нетаняху предложи цялостна реформа на съдебната система, която ще засили политическия контрол върху назначаването на съдии, като същевременно ще отслаби способността на Върховния съд да отменя законодателство или да се произнася срещу действията на правителството. Предложенията предизвикаха големи улични демонстрации срещу това, което протестиращите смятат за потенциално подкопаване на съдебната независимост.

Война на Русия в Украйна също ще бъде в дневния ред на посещението. Украйна, която получи големи количества военно оборудване от Съединените щати и Европа, поиска от Израел да предостави системи за сваляне на дронове, включително тези, доставени от регионалния противник на Израел Иран.

Израел отхвърли тези искания. Въпреки че осъди руската инвазия, Израел ограничи помощта си до хуманитарна помощ и защитно оборудване, позовавайки се на желанието за продължаване на сътрудничеството с Москва в Сирия и за гарантиране на благосъстоянието на руските евреи.

Очаква се да бъде обсъдена ядрената програма на Иран, като усилията на администрацията на Байдън за съживяване на ядрената сделка от 2015 г. са в застой на фона на опасенията в Израел, че Техеран ще се сдобие с ядрено оръжие.

Израел отказа на САЩ да праща ракети на Украйна

Израел отказа на САЩ да праща ракети на Украйна

Израел се закле да не предоставят смъртоносна помощ на Украйна