Антонио Таяни печели 291 срещу 199 срещу Джани Питела при третото гласуване за председател на Европарламента, съобщи БНТ. Очаква се четвъртото гласуване, но към момента е почти 100% сигурно, че Таяни, ще бъде наследникът на Мартин Шулц на поста председател на Европарламента.

Междувременно от Европарламента изпратиха изявлениe на Антонио Таяни, кандидат на Групата на ЕНП за председател на ЕП. В него казва, че приоритетите му ще са миграцията, увеличението на заетостта.

"Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това", се казва в изявлението на Таяни.

Той призна, че в Европейския парламент не винаги се постига съгласие. "Всички сме наясно, че трябва да намерим решения. Тези решения няма да бъдат намерени в повече и повече Европа, нито във взривяването на европейския проект. Не е работа на председателя на Европейския парламент да поставя такъв дневен ред. Това е работа на вас, евродепутатите. Вие заедно решавате в каква посока ще поемем и как ще оформим тези промени", заяви Таяни.

Той е категоричен, че който и да бъде избран за председател на нашия Парламент, трябва да направи така, че това да бъде постигнато по открит и прозрачен начин без да се предначертава резултатът от решенията.

Евродепутатите не си избраха шеф и на втория тур

Евродепутатите не си избраха шеф и на втория тур

Кандидатът на ЕНП Антонио Таяни води убедително

Таяни обеща, че ако бъде избран за председател на Европейския парламент ще бъде неутрален, ще служи на всички европейци, съсредоточен върху нещата, които наистина имат значение: сигурност, миграция и работни места.

Припомняме, групата на ЕНП е най-голямата политическа група в ЕП с 217 членове от 27 държави-членки.