Антониу Гутериш, който от днес влиза в длъжност като генерален секретар на ООН на мястото на Бан Ки-мун, излезе с призив към световните лидери да положат усилия за спиране на въоръжените конфликти по света.

"В първия ден от новата година ви моля да споделите желанието ми да поставим мира на първо място. Нека през 2017 г. всички ние - граждани, правителства, лидери, да направим усилие да преодолеем различията си. Трилиони долари се харчат за унищожение на социалната и икономическата база, недоверието и страхът могат да тегнат поколения наред", подчерта новият шеф на ООН, цитиран от "Ройтерс".

Португалецът поема за следващите 5 години кормилото на ООН с амбиция да даде нов тласък на световната организация. Първият бивш министър-председател, който оглавява ООН, е на 67 години.

Единодушното му избиране на поста породи големи надежди. Многобройните и комплексни кризи - Сирия, Южен Судан, Йемен, Бурунди, Северна Корея, тромавата бюрокрация и разделението в Съвета за сигурност обаче не оставят на Гутериш много възможности за маневри.

Той самият признава, че "генералният секретар на ООН не е господар на света" и зависи от добрата воля на световните сили.