Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да поиска от Конгреса отпускането на нов пакет от спешна военна помощ за Украйна в размер на 13 млрд. долара.

Това разкри АП. 

Президентът на САЩ Джо Байдън официално поиска от Конгреса да одобри допълнително финансиране за Украйна в размер на 20,6 млрд. долара, от които 13 млрд. долара военна помощ и още 8,5 млрд. долара икономическа и хуманитарна помощ и помощ за сигурността.

Администрацията на Байдън изпрати писмо до законодателите, в което иска финансирането да бъде част от по-голям законопроект за спешни разходи в размер на 40 млрд. долара, който включва и средства за подпомагане при бедствия и за охрана на границите.

"Призовавам Конгреса да предприеме бързи действия за осигуряване на исканото допълнително финансиране, за да изпълним ангажимента си към украинския народ за защита на родината му и към демокрацията по света; да се справим с недостига на средства за реакция при бедствия и да подкрепим адекватно нашите пожарникари в горските територии; да се борим с контрабандата на фентанил и да продължим напредъка си в отговор на хуманитарната ситуация и сигурността на югозападната граница на Съединените щати", заяви в писмото директорът на Службата за управление и бюджет (СУБ) на Белия дом Шаланда Йънг.

АП припомня, че за последен път Белият дом се обърна към конгресмените с такава молба през ноември миналата година - и тя беше удовлетворена. Тогава САЩ отпуснаха над 37 млрд. долара за подпомагане на Украйна.

Но сега, както отбелязва агенцията, е налице по-сложна политическа ситуация, тъй като контролираната от републиканците долна камара на парламента е подложена на все по-голям натиск да подкрепи лидера на партията Доналд Тръмп.

Последният неведнъж е изразявал съмнения относно необходимостта от отпускане на значителни средства за Украйна.

Освен това жителите на САЩ напоследък също не са толкова уверени в необходимостта да се помогне на Украйна, пише АП.

Пентагонът: Байдън разреши обучението на украински пилоти за F-16

Пентагонът: Байдън разреши обучението на украински пилоти за F-16

Има информация за 32 украински пилоти за изтребители 4-то поколение