Тайван вдигна самолети във въздуха и постави войските си в повишена готовност в отговор на мащабните учения на Китай, предаде Асошиейтед прес.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че провокациите на Пекин застрашават регионалния мир и стабилност. Министерството добави, че държавата няма да търси конфликт, но няма и да го избягва.

"Това оправдание за военни учения не само не насърчава мира и стабилността в Тайванския проток, но и демонстрира хегемонистичния му характер", заяви тайванското министерство на отбраната.

Министерството осъди Китайската народноосвободителна армия (НОАК) за започването на двудневни военни игри около Тайван, което нарече "ирационална провокация".

Последната разправия между Пекин и неговата отцепническа провинция идва три дни след като новоизбраният президент Лай Чинг-те призова в речта си при встъпването в длъжност Китай да прекрати "политическото и военното сплашване срещу Тайван". Китайските официални лица заклеймиха Лай като "опасен сепаратист" и се зарекоха да се обединят с острова - ако е необходимо, със сила.

Япония реагира на китайската заплаха за Тайван.

Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Напрежение в ключов регион

Командването на Източния регион на китайската армия заяви, че последните му учения около Тайван имат за цел да проверят възможностите на неговите части. "Това е и мощно наказание за сепаратистките сили, стремящи се към независимост, и сериозно предупреждение към външните сили за намеса и провокации", добави командването в изявление.

На карта, публикувана от НОАК, са показани пет района, в които се провеждат така наречените учения "Joint Sword-2024A". Тези точки обграждат главния остров на Тайван, както и някои отдалечени острови. Тайванското министерство на отбраната съобщи, че от четвъртък сутринта в региона са били забелязани да оперират 49 самолета на НОАК, включително 35, които са пресекли средната линия на Тайванския проток в идентификационната зона за противовъздушна отбрана на Тайпе.

Япония се разгневи на Китай заради Тайван

Япония се разгневи на Китай заради Тайван

Пекин предупреди Токио да не се намесва във въпроса

Генерал-лейтенант от морската пехота на САЩ Стивън Скленка, заместник-командир на индо-тихоокеанските сили на Вашингтон, заяви, че Китай прави маневри, които могат да бъдат използвани срещу Тайван. "НОАК продължава да упражнява критични елементи на потенциална военна инвазия в Тайван", каза той в реч в Националния пресклуб на Австралия в Канбера. Той призова Австралия и другите държави в региона да осъдят подобно поведение.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин заяви, че последните учения, които той нарече разправа със сепаратистките сили, са "необходим и легитимен ход за опазване на националния суверенитет и териториалната цялост".

За Китай новият президент на Тайван е позор

За Китай новият президент на Тайван е позор

Пекин изостри реториката си само ден след встъпването в длъжност на Лай Чинг-те

Той добави: "Всеки, който се стреми към независимост на Тайван, ще се окаже смазан от историческата тенденция за пълно обединение на Китай." Говорителят също така призова САЩ да "спрат да се месят във вътрешните работи на Китай".