Китай нарече "позорен" новият президент на Тайван Лай Чинг-те, съобщава "Ройтерс".

Пекин изостри реториката си само ден, след като начело на острова застана нов държавен глава.

Китай счита Тайван за своя територия, смята Лай за "сепаратист" и отхвърли предложенията му за преговори.

Правителството на Китай като цяло избягва да назовава Лай директно, откакто той спечели изборите през януари, за разлика от предизборната кампания, по време на която редовно го осъждаше поименно и твърдеше, че вотът е избор между война и мир.

На среща на външните министри на Шанхайската организация за сътрудничество в Казахстан китайският външен министър Ван И заяви, че Тайван е "ядрото на основните въпроси" за Китай, а дейностите за независимост са най-разрушителният фактор за мира в Тайванския проток.

Тайван иска стабилност чрез запазване на статуквото с Китай

Тайван иска стабилност чрез запазване на статуквото с Китай

Това ще каже тя в речта си при встъпването в длъжност на 20 май

"Грозните действия на Лай Чинг-те и други, които предават нацията и своите предци, са позорни", изтъкна той.

Ван бе категоричен, че нищо не може да попречи на Китай да постигне "обединение" и да върне Тайван "на родината".

Всички сепаратисти, борещи се за независимост на Тайван, ще бъдат приковани към позорния стълб в историята, предупреди той.

Външното министерство на Тайван отвърна, че принудителните практики на Китай няма да повлияят на острова.

"Политическата принуда и дипломатическото потискане от страна на авторитарното китайско правителство никога няма да променят непоколебимите демократични убеждения на Тайван", изтъкнаха от ведомството.

Лай, подобно на своя предшественик Цай Инуън, твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си и отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет.

Си Дзинпин: Тайван неизбежно ще се обедини с Китай

Си Дзинпин: Тайван неизбежно ще се обедини с Китай

Заявка на китайския лидер в новогодишното му обръщение

По-рано днес Китай упрекна Съединените щати, че са поздравили Лай и се скара на южнокорейските и японските законодатели, че са посетили Тайван въпреки силната опозиция от страна на Пекин.

В обръщението си при встъпването в длъжност вчера Лай поиска от Китай да спре своите военни и политически заплахи и подчерта, че мирът е единственият избор и Пекин трябва да уважава избора на тайванския народ.

Лай получи бурни аплодисменти, след като повтори, че Република Китай - официалното име на Тайван - и Китайската народна република "не са подчинени една на друга" - линия, която Цай също възприе.

Китай счита тази формулировка за твърдение, че Китай и Тайван са две различни страни -червена линия за Пекин.

Китай предупреждава, че всяко действие на Тайван официално да обяви независимост би било основание за нападение срещу острова.

Тайванското правителство пък посочва, че островът вече е независима държава - Република Китай. Републиканското правителство избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите на Мао Дзъдун, които създадоха Китайската народна република.

Китай отворен към възможности за мирно обединение с Тайван

Китай отворен към възможности за мирно обединение с Тайван

Независимостта на острова означава война