Египетският министър на външните работи Ахмед Абу Гейт заяви, че Лигата на арабските държави е готова да провъзгласи независимата Палестинска държава още в рамките на тази година.

Това може да стане през септември, ако и този път преговорите между палестинците и израелците се провалят.

Абу Гейт заявява още, че при такъв развой Арабската лига ще се обърне по съответния ред към Съвета за сигурност на ООН.

„Арабската лига ще действа на основание на резолюцията на ООН 1515, която призовава към мир в Близкия изток и към създаване на еврейска и палестинска държава.

Изявлението на египетския външен министър прави впечатление, особено на фона на поддръжката в продължение на години, с която се ползваше Израел за блокадата на Газа. Египет подкрепи израелските ограничения и не зае категоричната позиция на Турция при конфликта покрай спирането на "Флотилия на свободата".

Египетският министър допълва, че провъзгласяването на независима Палестина е важно от гледна точка на една принципна позиция, а недоизградените още институции ще получат щедрата поддръжка на арабски донори.

По думите му лидерът на палестинската автономия Махмуд Абас е представил в писмен вид на израелския премиер Бенямин Нетаняху няколко варианта на „финално мирно споразумение", в които се съдържат подробно описания на етапите на палестинското предложение.

Според непотвърдена официално информация на египетското издание Al Hayat, Абас се е съгласил на обмен на територии с Израел, но само при условие, че палестинците получат равни по количество и качество компенсации, също земи, в южните части на Западния бряг.

Все още и от двете страни - и палестински, и израелски чиновници, отричат тези съобщения.