Лигата на арабските държави се оказа неспособна да реши кризата, обхванала арабския свят. Това заяви днес генералният секретар на голямата арабска организация Набил Ал-Араби на 136-та сесия на Съвета на външните министри на организацията в Кайро.

„Аз съжалявам, че ми се налага да говоря за това, но лигата се оказа неспособна да се справи с арабските кризи. Ние трябва да признаем, че съществува огромна разлика между това, което успява да направи нашата организация, и надеждите, които възлагат на нея арабите", изтъкна Набил Ал-Араби.

„Арабската улица ни пита: какви видими постижения има Лигата? На този фон някои арабски държави предпочитат да се обръщат към международните структури, а не към Арабската лига, която трябва да играе много по-активна позиция в света и по отношение на произтичащи в нашите страни събития", подчерта той.

Генералният секретар на лигата посочи още, че е настъпило време да се вземат много по-действени решения за бъдещето на арабските страни и международната организация, която изграждат. По думите му са нужни структурни промени и реформи в организацията и да бъде сложен край на практиката на неизпълнение на договореностите.