Сирийските демократични сили (СДС), съставени от арабски и кюрдски бойци, подкрепяни от САЩ, са прекъснали основния снабдителен маршрут на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) между Сирия и Турция, съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от „Франс прес”, която отбелязва, че това е голямо поражение за джихадистите.  

Близо до Дамаск, конвой с хранителни помощи е влязъл в град Дарая в първата подобна доставка от началото на обсадата от страна на режима през 2012 г.

ДАЕШ е поставена под натиск на различни фронтове в Сирия и Ирак, където тя създаде своя самообявен „халифат” през 2014 г., а терористите загубиха контрол над жизненоважна пътна артерия за снабдяване, след като арабско-кюрдските сили обсадиха ключов крад, контролиран от джихадистите.   

Сирийските демократични сили отрязаха последния път от Манбидж към турската граница”, уточняват от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

ДАЕШ все още контролира територии по протежение на сирийско-турската граница, до която водят и второстепенни пътища, но те са по-опасни и труднодостъпни, отбеляза шефът на центъра Рами Абдел Рахман.  

През седмицата СДС, подкрепяни от въздушни удари от ръководената от САЩ международна коалиция, отрязаха пътя северно от Манбидж към контролирания от ДАЕШ пограничен град Джарабулус, който джихадистите са използвали като транзитен пункт за бойци, пари и оръжия.

СДС също така са блокирали пътя южно от Манбидж, водещ към град Ракка, фактическата столица на ДАЕШ.  

За да стигнат джихадистите до турската граница от Ракка, сега те трябва да използват маршрут, който е по-опасен заради войските на режима, намиращи се наблизо, както и заради руските въздушни удари”, коментирал Абдел Рахман.

Хиляди жители са избягали от Манбидж, който е контролиран от ДАЕШ от 2014 г., но джихадистите, които са евакуирали своите семейства, са останали да защитават града.

Около 20 хил. души все още живеят в града, който преди войната е имал население от около 120 хил. души – повечето араби, но и около една четвърт сирийски кюрди.