Китай несъмнено е станал по-настоятелен в региона. Но изграждането на отношения с малките тихоокеански нации не трябва да се прави едностранчиво.

Това заяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн като равносметка за петте си години на поста, съобщи АП.

Ардърн вижда промяна в Китай през последните години при президента Си Дзинпин.

Има много причини за това. Тяхната интеграция в регионалната икономика, растежът на Китай, растежът на неговата средна класа, изреди тя. Но виждате и по-настоятелен подход по редица различни въпроси и взаимоотношения. Така че това несъмнено се промени през времето, в което бях на поста.

Китай изпрати военни кораби, самолети и дронове край Тайван

Китай изпрати военни кораби, самолети и дронове край Тайван

През последните месеци китайската армия редовно провежда подобни маневри

Тази година Китай направи някои смели геополитически ходове в Тихия океан, като първо подписа пакт за сигурност със Соломоновите острови и след това се опита без успех да накара 10 тихоокеански нации да подпишат широкообхватно споразумение, обхващащо всичко - от сигурността до риболова.

Тези ходове дълбоко разтревожиха някои тихоокеански нации и западни демокрации, включително Съединените щати.

Но Ардърн отхвърли критиките, че Нова Зеландия не е направила присъствието си достатъчно осезаемо тази година, когато китайският външен министър Ван И обиколи тихоокеанските нации, за да търси влияние.

Китай иска САЩ и ЕС да покажат отговорност, а не да го клеветят

Китай иска САЩ и ЕС да покажат отговорност, а не да го клеветят

Пекин твърдо отхвърля намесата във вътрешните работи на страната

"Мисля, че ако вземете мярка за една връзка като единствено съществуване: Кога за последен път ви посети политик? Това не е мярката за една връзка, каза Ардърн. Нашите взаимоотношения в Тихоокеанския регион са семейни, защото ние сме семейство, ние сме от Тихия океан."

Тя каза, че тези отношения са изградени на ниво общност.

"Така че мисля, че трябва да бъдем наистина предпазливи, когато третираме отношенията си така, сякаш това е някак си самостоятелна власт, каза Ардърн. Трябва да сте последователни в присъствието си и Нова Зеландия беше така."

Запитана дали тя препоръчва на фермерите и другите износители да намерят пазари извън Китай, който купува повече от една четвърт от износа на Нова Зеландия, Ардърн каза, че това е въпрос на устойчивост.

"Ние всъщност от момента, в който встъпихме в длъжност, бяхме фокусирани върху това, което преди беше характеризирано като диверсификация, но това, което бих казал, е устойчивост", каза Ардърн.

Австралия и Нова Зеландия се обединиха срещу китайската заплаха в Тихия океан

Австралия и Нова Зеландия се обединиха срещу китайската заплаха в Тихия океан

Нарастват опасенията от създаване на китайска военна база на Соломоновите острови

Припомняме, че през юни Австралия и Нова Зеландия се обединиха срещу китайската заплаха в Тихия океан.