Няколко души са били арестувани по време на протест късно в петък и рано в събота в Минеаполис, американския щат Минесота, предаде miamiherald.com.  До безредиците се стигна, след като органите на реда застреляха чернокожия Уинстън Смит при опит за арест в четвъртък. Това беше втората нощ на протести и арести.

Разследващи твърдят, че първо 32-годишният Смит е стрелял с пистолет от автомобила си, но няма кадри от стрелбата. Жена, пътувала в колата с убития, е била ранена от счупени при стрелбата стъкла. 

Припомняме, че в щата в момента тече делото за убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицая Дерек Шовин при опит за арест. Прокурорите от американския щат Минесота искат 30-годишна присъда затвор.

В Минесота 12½ години е средната присъда за първо престъпление като това на Шовин. Но прокурорите заявиха, че 30 години по-правилно ще отчетат дълбокото въздействие на поведението на обвиняемия върху жертвата, семейството на жертвата и общността. Най-сериозното престъпление срещу Шовин, убийство от втора степен, носи максимална присъда от 40 години.

Полицаят, осъден за убийството на Джордж Флойд, иска преразглеждане

Полицаят, осъден за убийството на Джордж Флойд, иска преразглеждане

Дерек Шовин беше признат за убийството на Джордж Флойд

Присъдата на Шовин ще бъде произнесена на 25 юни.

Джордж Флойд почина на 25 май 2020 г. в Минеаполис, след като при опит да го задържи полицейският служител е притискал с коляно гърдите му, вследствие на което мъжът се е задушил.

Случаят, както и други убийства на чернокожи от полцаи, доведоха до протести и безредици в цялата страна.