Турската полиция е арестувала 68 души в цяла Турция в рамките на разследване на техните предполагаеми финансови връзки с живеещия в изгнание в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който впоследствие се превърна в негов враг, информират турски медии, цитирани от „Ройтерс”.

Уточнява се, че заподозрените са били задържани при полицейски спецакции в 22 провинции, включително бивши полицейски шефове, бизнесмени, учени, общински работници, както и служители на държавната телевизия TRT.

Анадолската информационна агенция посочва, че заповедите за арест на общо 120 души са били издадени като част от най-новото разследване срещу „терористичната група на Гюлен”.

Ердоган обвинява Гюлен в създаване на „паралелна държава” и в заговор за свалянето на правителството от власт чрез мрежа от привърженици в съдебната система, полицията и медиите. Гюлен, чиито последователи управляват училища и са активни в медийния сектор, отрича обвиненията.

Турски съд през декември 2014 г. издаде заповед за арест срещу духовника, който живее в самоналожено изгнание в САЩ в продължение на повече от десетилетие, обвинявайки го, че ръководи престъпна организация.

Ердоган и Гюлен са били съюзници, докато полицаи и прокурори, разглеждани като симпатизиращи на Гюлен, не започнали разследване за корупция сред приближени на Ердоган през 2013 г. Хиляди полицаи, прокурори и съдии са били уволнени или преназначени за предполагаеми връзки с Гюлен.

Турските власти щурмуваха и затвориха опозиционни медии, свързани с движението на Гюлен, като най-скорошният подобен случай беше с най-тиражния турски вестник „Заман” в началото на март, ход, който предизвика критики от страна на правозащитни организации и представители на Европейския съюз.