Американските имиграционни служители са арестували почти 700 души след серия набези в щата Мисисипи. Координираните операции са насочени към работници в седем селскостопански преработвателни предприятия, които уж не разполагаха с подходяща документация, пише БиБиСи.

Видеоклипове и снимки показват агенти, пристигащи в автобуси, които разпитват и задържат хората. Някои деца са отведени в местен фитнес, след като се прибират вкъщи и не успяват да намерят родителите си.

Имиграционни служители съобщават, че "приблизително 680 отстраними чуждоземни" са задържани. Доналд Тръмп обяви имиграционно противодействие през юни, като заяви, че "милиони нелегални, които са намерили път към САЩ", ще бъдат изгонени.

Набезите са извършени малко преди Тръмп да пристигне в град Ел Пасо, във връзка с масовата стрелба, при която загинаха 22 души.

Тръмп посети Ел Пасо и Дейтън

Тръмп посети Ел Пасо и Дейтън

Протестиращи посрещнаха президентската двойка

Около 600 агенти пристигат в предприятията за преработка на пилета, собственост на пет различни компании, в градовете Бей Спрингс, Кантон, Картаген, Мортън, Пелахачи и Севастопол.

Изпълнителният директор на агенцията Матю Албънс заяви пред АП, че това може да бъде най-голямата операция за всеки един щат.

Приятели и семейства гледат как офицери обграждат фабрики и започват да арестуват работници.

Видеоклип, публикуван във Фейсбук, показва как хора са събрани пред завод в Мортън. Дете - дъщеря на една от задържаните жени, се чува как плаче неудържимо, докато хората са товарени в автобус.

"Майка й е там", казва жена на полицай. "Нейната майка е единственият й законен настойник."

Плачещото момиче пита служителя: "Моля, мога ли само да видя майка ми, моля". На детето в крайна сметка е позволено да види майка си, преди да бъде отведена.

Албънс коментира, че децата ще бъдат изпратени да живеят с роднини или с други семейства, според АФП.

Някои деца са отведени в местна фитнес зала от съседи, след като се прибрат от училище, за да установят, че родителите им са изчезнали.

Задържаните са отведени за разпит в хангар на Националната гвардия в Мисисипи.

Според изявление, публикувано от миграционните служби, някои могат да бъдат временно освободени след "разглеждане на тяхната престъпна дейност и предишна история на имиграция".

Властите не дават подробности за националността на задържаните, но мексиканското правителство изпраща консулски персонал в района, за да помогне на някой граждани.

Кметът на Джексън, Чокуе Антар Лумумба осъди набезите като "антихуманни и неефективни". Майк Хърст, прокурор за Южния окръг на Мисисипи, заяви, че агентите на изпълняват заповеди за арест на "незаконните чуждоземци".

"Те трябва да следват нашите закони, те трябва да спазват нашите правила. Те трябва да идват законно тук или изобщо не трябва да идват тук", коментира той на пресконференция.

Обама призова американците срещу лидери, подхранващи омраза и расизъм

Обама призова американците срещу лидери, подхранващи омраза и расизъм

"Време е преобладаващото мнозинство от американци с добра воля, от всяка раса и вяра и политическа партия да кажат стига - ясно и недвусмислено"