Бившият президент на САЩ Барак Обама призова американците да отхвърлят езика на някой от техните лидери, който подхранва омразата или нормализира расизма, съобщава БиБиСи.

Обама не посочи никого конкретно, но редкият му коментар е след като президентът Доналд Тръмп се опита да отклони критиките, че антимигрантската му реторика подхранва насилието.

В реч в понеделник Тръмп осъди омразата и бялото надмощие. Той говори, след като десетки бяха убити в магазин на Walmart в Ел Пасо, Тексас, след масова стрелба и в Охайо и стрелба в парк в Чикаго.

Докато бе президент, Обама се бори безуспешно за ограничаване притежанието на оръжия. Той заяви пред БиБиСи през 2015 г., че провалът му със "закона за безопасност на оръжията и за здрав разум" е най-голямото му разочарование от неговото президентство.

Обама се въздържа да коментира противоречивата реторика на Тръмп по отношение на мигрантите, но в понеделник излезе с изявление.

"Ние трябва да отхвърляме езика, който излиза от устата на някой от нашите лидери, който се храни с климат на страх и омраза или нормализира расистки настроения; лидери, които демонизират онези, които не приличат на нас, или предполагат, че други хора, включително имигранти, заплашват нашия начин на живот или се отнасят към други хора като подчовеци или предполагат, че Америка принадлежи само на един определен тип хора", обясни той.

"Това няма място в нашата политика и в обществения ни живот. И е време преобладаващото мнозинство от американци с добра воля, от всяка раса и вяра и политическа партия да кажат стига - ясно и недвусмислено."

По време на президентската си кампания Тръмп заяви, че мексиканските имигранти включват наркодилъри, престъпници и изнасилвачи.

Съвсем скоро той предизвика обществен гняв, предлагайки, четири цветнокожи жени от Конгреса на САЩ "да се върнат обратно и да поправят напълно разбитите и заразени с престъпност места, от които са дошли". Той отрече коментарите му да са расистки.

Тръмп призова за смъртно наказание при масови убийства и престъпления от омраза

Тръмп призова за смъртно наказание при масови убийства и престъпления от омраза

Той осъди расизма, фанатизма и бялото надмощие

В изявление от Белия дом в понеделник Тръмп призова за реформи за контрол на оръжията за психично здраве; смъртно наказание за онези, които извършват масови убийства и повече двупартийно сътрудничество по законите за оръжия.

"Психичните заболявания и омразата дръпват спусъка, а не пистолета", обясни Тръмп. Той не изрази подкрепа за мерките за контрол на оръжията, предложени в Конгреса.

"В един глас нашата нация трябва да осъди расизма, фанатизма и бялото надмощие. Тези зловещи идеологии трябва да бъдат победени. Омразата няма място в Америка", коментира Тръмп.

Президентът очерта и редица политики, включително по-голямо сътрудничество между правителствените агенции и социални медийни компании, промени в законите за психичното здраве, както и прекратяване на "възхвалата на насилието" в американската култура.

Президентът критикува интернет и "страховитите" видеоигри за насърчаване на насилието в обществото.

"Днес е твърде лесно за притеснените младежи да се обграждат с култура, която  възхвалява насилието. Трябва да спрем или съществено да намалим това и трябва да започне незабавно", коментира Тръмп.

Той обаче не обърна внимание на критиките към собствената си реторика срещу нелегалната имиграция, за която противниците твърдят, че е допринесла за нарастване на расово мотивираните атаки.

Тръмп предизвика критики, след като неправилно посочи град Дейтън, Охайо  - където девет души бяха убити при една от двете масови престрелки, станали само 13 часа една от друга - като Толедо. "Нека Бог да благослови паметта на загиналите в Толедо, нека Бог да ги защити. Нека Бог защити всички от Тексас до Охайо", каза той преди да слезе от сцената.

Тръмп призовава депутатите да приемат закон за проверка на оръжия

Тръмп призовава депутатите да приемат закон за проверка на оръжия

И допълва, че "медиите носят голяма отговорност за живота и безопасността в нашата страна"