Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американците трябва да "осъдят расизма, фанатизма и бялото надмощие", след смъртоносните престрелки в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо през уикенда.

Тръмп също призова за смъртно наказание за извършители на масови убийства и престъпления от омраза.

"Днес се обръщам също и към Министерството на правосъдието да предложи законодателство, гарантиращо, че тези, които извършват престъпления от омраза и масови убийства, ще бъдат изправени пред смъртно наказание и че това смъртно наказание ще бъде отредено бързо, решително и без години на ненужно забавяне", допълни Тръмп.

Тръмп не адресира директно обвиненията си, пише "Ройтерс".

Тръмп призовава депутатите да приемат закон за проверка на оръжия

Тръмп призовава депутатите да приемат закон за проверка на оръжия

И допълва, че "медиите носят голяма отговорност за живота и безопасността в нашата страна"

"Тези зловещи идеологии трябва да бъдат победени", подчерта той в Белия дом. "Омразата няма място в Америка. Омразата изкривява ума, опустошава сърцето и поглъща душата", допълни той.

В събота артилерийски убиец уби 20 души в магазин на Walmart в Ел Пасо, Тексас, в което според властите се очертава престъпление от омраза на расова основа. Само 13 часа по-късно друг оръжееник в центъра на Дейтън, Охайо, уби девет души. Десетки също бяха ранени при нападенията.

10 убити и 16 ранени при масова стрелба в Охайо
Обновена

10 убити и 16 ранени при масова стрелба в Охайо

Нападателят е убит

Припомняме, че десетки бяха убити или ранени при нападение в американския щат Тексас.  Малко след това масова стрелба имаше и в Охайо. 

По-късно беше съобщено и за стрелба в парк в Чикаго

Десетки загинали и ранени при нападение в Тексас
Обновена

Десетки загинали и ранени при нападение в Тексас

Съобщава се за стрелба в Ел Пасо