Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак е бил арестуван от органите за борба с корупцията, като утре трябва да му бъдат повдигнати обвинения, съобщават световните осведомителни агенции.

Наджиб е обвинен в присвояването на 700 млн. долара от държавния фонд за развитие 1MDB.

В Малайзия конфискуваха луксозни стоки от жилища на бивш премиер за $273 млн.

В Малайзия конфискуваха луксозни стоки от жилища на бивш премиер за $273 млн.

Сингх поясни, че им е отнело 16 дни да преброят иззетите луксозни стоки

От фонда, който е създаден преди близо десетилетие от бившия премиер, са изчезнали милиарди долари. Той е разследван след шокиращата му изборна загуба през май. Наджиб Разак отрича каквито и да било нарушения.

Той е бил арестуван в къщата му във връзка с проблеми, свързани с SRC, дъщерно дружество на 1MDB.

През последните седмици бяха извършени обиски в имоти, свързани с Наджиб.

Полицията посочва, че са били открити луксозни стоки и пари в брой на стойност 273 млн. долара при обиск през юни, определяйки конфискацията на ценности като най-голямата в историята на Малайзия. Бижутата представляват най-голямата част от конфискуваното, като най-скъпото бижу е диамант и златна огърлица на стойност 1,6 млн. долара.

Наджиб винаги е отричал обвиненията в корупция и беше оправдан от малайзийските власти, докато беше на власт, но той е разследван от няколко други страни.

Беше му забранено да напуска Малайзия.

1MDB, създаден от Наджиб през 2009 г., имаше за цел да превърне столицата Куала Лумпур във финансов център и да стимулира икономиката чрез стратегически инвестиции.

Ала той започна да привлича негативно внимание в началото на 2015 г., след като пропусна вноските за част от 11-те млрд. долара, които дължи на банките и облигационерите.

Тогава в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че е видял документ, от който става ясно, че около 700 млн. долара са потънали в личните банкови сметки на Наджиб.

Той многократно е отричал да е отклонявал пари от 1MDB или каквито и да било публични средства.