Полицията в Чад арестува деветима французи в момент, когато се готвели да отлетят заедно с над 100 деца към Франция с цел да ги дадат там за осиновяване, предаде RFI.

Сред арестуваните е ръководителят на неправителствена организация, която обяви по-рано тази година, че възнамерява да доведе сираци от суданската област Дарфур във Франция, където да бъдат осиновени.

Френското външно министерство предупреди през август, че няма гаранции, че децата са безпомощни сираци и хвърли съмнение върху законността на проекта.

Френски дипломат съобщи, че семейства във Франция и Белгия са платили за довеждането на децата. По думите му е било платено между 2800 и 6000 евро на дете.

Арестите са станали, когато конвоят с децата от Чад е бил на път за летището в Абеше, главният град в източната част на страната. На летището ги очаквал Боинг 757, за да отведе децата във Франция. Официално, самолетът е бил нает за санитарна евакуация.

Задържани са деветима французи, хуманитарни служители и двама журналисти

Някои от децата са били с превръзки, но според представител на властите в Чад те не са били болни.

Общо 103-те деца са предадени на социалните служби в страната. Все още не е ясно дали децата са от Дарфур или не, дали са судански бежанци, регистрирани в Чад, дали наистина са сирачета, както твърди асоциацията или са отнети от семействата им в Чад или Судан.

Разследването на властите в Чад продължава.