Двама руски журналисти бяха задържани по обвинения в екстремизъм, съобщава Асошийетед прес. Те остават в ареста в очакване на разследване и съдебен процес по обвинения, че са работили за група, основана от покойния руски опозиционен политик Алексей Навални.

Константин Гъбов и Сергей Карелин отрекоха обвиненията. Ако бъдат признати за виновни ги грози наказание от две до шест години лишаване от свобода.

Това е поредният случай на арестувани журналисти на фона на репресиите на руското правителство срещу дисидентите и независимите медии, които се засилиха след пълномащабното нахлуване в Украйна. Руското правителство прие закони, криминализиращи разпространението на фалшиви новини за армията.

Гъбов и Карелин са обвинени в подготовка на материали за канал в YouTube, управляван от Фондацията за борба с корупцията на Навални, който е забранен от руските власти.

Гъбов, който беше задържан в Москва, е продуцент на свободна практика, който е работил за множество организации. Карелин, който бе арестуван в района на Мурманск е работил за издания като Асошиейтед прес и Дойче Веле.

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Той е обвинен в разпространение на фалшиви новини за руската армия