Американските и иракските сили в Багдад са арестували един от приближените на шиитския духовник Муктада ас Садр.

Шейх Абдул-Хади ал Дараджи, ръководещ медията на Садр в столицата, е задържан днес, а личната му охрана е убита, съобщи друг приближен на духовника, цитиран от АП.

Представителят не посочва повече подробности, но според втори източник от движението Дараджи е задържан при операция в 2.00 часа сутринта в джамия в източния квартал Баладият, недалеч от американска военна база.

Впоследствие шиитски представител от свещения град Наджаф настоя Дараджи и други задържани от движението на Садр да бъдат освободени и призова за протест след петъчните молитви.

Операцията по задържането в Баладият се отбелязва и в съобщение на американската армия, но без да се разкрива самоличността на задържания.

Според съобщението лицето е задържано въз основа на правдоподобни разузнавателни данни, че е лидер на нелегална въоръжена група, която е извършвала организирани отвличания, измъчване и убиване на иракски граждани.
Задържаният е заподозрян и за връзка с убийства на редица представители от иракските служби за сигурност и държавни служители.

Предполага се също така, че въпросното лице е свързано с командири на въоръжени отряди в Багдад, включително с Абу Дираа, лидер на шиитска милиция, известен с бруталността си.

Операцията бе проведена, след като иракският министър-председател Нури ал Малики обеща да вземе мерки както срещу шиитските милиции, така и срещу сунитските бунтовници в рамките на операцията по сигурността, която има за цел да бъде овладяно сектантското насилие в иракската столица.