Руската официална агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на свой анонимен източник, че бившият командир на 58-ма армия генерал-майор Иван Попов е "арестуван по подозрение за измама".

Според източника арестът вече е разрешен от 235-ти гарнизонен съд в Москва. Това не беше официално обявено; Руските власти обикновено първо съобщават за "задържането" на заподозрените, а след това съдилищата одобряват (почти никога не отхвърлят) задържане, обикновено за 60 дни, които след това се удължават за същия период от време.

Твърди се, че Попов е заподозрян в измама в особено големи размери.

Генерал Попов командваше 58-ма армия, която през лятото на 2023 г. действаше в запорожското направление и отблъскваше настъплението на украинските въоръжени сили. През юли стана известно за отстраняването му от командването. Това беше предшествано от публикуването на призива на Попов, в който той говори за проблемите на армията, за които според него началникът на Генералния щаб Валери Герасимов не е искал и да чуе.

Напоследък руското министерство на отбраната е разтърсвано от корупционни скандали - първо един заместник-министър бе задържан и обвинен за корупция в особено големи размери, а след това и други високопоставени служители последваха съдбата му.

При назначаване на новото руско правителство от него изпадна министърът на отбраната Сергей Шойгу, смятан за близък приятел на президента Владимир Путин. За тази смяна се говореше отдавна, а самият Шойгу бе обвиняван, че му липсва военен опит и специално образованние. На негово място бе поставен икономистът Андрей Белоусов - досегашен първи вицепремиер на страната. 

Лондон не вярва смяната на Шойгу да промени военната тактика на Русия

Лондон не вярва смяната на Шойгу да промени военната тактика на Русия

Новата длъжност щяла да се окаже предизвикателство за Белоусов предвид корупцията в руското МО