Много малко вероятно е смяната на министъра на отбраната на Русия да окаже голямо незабавно въздействие върху хода на руската война в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Припомня се, че при изненадващо преустройство руският министър на отбраната Сергей Шойгу беше сменен с първия вицепремиер Андрей Белоусов, а той самият замени Николай Патрушев като секретар на Съвета за сигурност на Русия. Патрушев пък бе назначен за помощник на президента. Шойгу и Патрушев са влиятелни и дългогодишни съюзници на руския президент Путин, отбелязват от британското разузнаване.

Посочва се, че Белоусов е професионален икономист без военно минало. Той беше първи вицепремиер от януари 2020 г., а преди това беше помощник на президента за икономическата ефективност на разходите за отбрана и за осигуряване на по-тясна координация между отбранителните индустрии и нуждите на въоръжените сили.

Според британското МО новата длъжност вероятно ще се окаже изключително предизвикателство за Белоусов предвид високата степен на корупция в руското министерство на отбраната и във въоръжените сили. Заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов беше арестуван през април тази година по обвинения в корупция, а началникът на личния състав генерал-лейтенант Юрий Кузнецов беше задържан на 14 май по подозрение за участие в схема за подкупи.

Тъй като Путин обяви, че няма да има промени в ръководните длъжности в Генералния щаб на руските въоръжени сили, сегашният подход на Москва към войната вероятно ще продължи, прогнозират от британското разузнаване.

Путин: Не се предвиждат промени в Генералния щаб

Путин: Не се предвиждат промени в Генералния щаб

Той благодари на Шойгу