Четиринадесет души, арестувани в Дания и Германия, заподозрени в планиране на атака с експлозиви, са имали "екстремистки ислямистки" мотиви, съобщиха датските специални служби, цитирани от "Франс прес".

Тринадесет души са били арестувани през уикенда в предградие край Копенхаген, уточни датската специална служба PET вчера, потвърждавайки, че още един арест е бил извършен в Германия.

"Операцията се проведе заради подозрения, че се подготвя терористична атака, мотивирана от екстремистки ислямизъм", се посочва в изявление на PET.

13-те арестувани в Дания бяха задържани под стража, заподозрени в "планиране на една или повече терористични атаки или съучастие в опит за тероризъм", уточниха от PET.

Дания задържа седем души за тероризъм

Дания задържа седем души за тероризъм

Планирали са една или повече атаки

Те са заподозрени, че са "придобили съставки и компоненти за производство на взривни вещества, както и огнестрелни оръжия или са помагали и подбуждали към престъплението".

Местните медии уточняват, че 13-те са осем мъже и пет жени.

Междувременно германската прокуратура вчера заяви, че трима от заподозрените са братя от Сирия, двама от които са арестувани в Дания, а един в германската провинция Хесен.

Германската полиция е била предупредена за триото миналата седмица, след като те са поръчали химикали онлайн, които могат да се използват за направата на експлозиви.