Специална комисия на Камарата на депутатите в италианския парламент разреши ареста на депутата от партията на Силвио Берлускони „Народ на свободата", който е и бивш зам.-министър на икономиката Никола Козентино. Той е уличен в корупция и съпричастност към мафията.

Искането към комисията беше отправено миналия декември от прокуратурата в Неапол.

За ареста на своя колега гласуваха 11 души от Камарата, представители на различни политически сили. Против се обявиха 10 народни представители.

Прокуратурата в Неапол подозира Козентино, който се явява координатор на „Народ на свободата"  в южната област Кампания, че е градил политическата си кариера с подкрепата на мафията.

Съдебните органи в Италия не за първи път се обръщат към парламента за разрешение за провеждане на следствени и съдебни действия по отношение на Козентино. Такива имаше и през 2009 година, и през миналата, но те бяха отклонени от парламента.

През последната година името на Козентино се появяваше редовно в медиите заради връзки с организираната престъпност. През юли миналата година той беше принуден да подаде оставка като зам.-министър на икономиката и финансите във връзка с обвинения за съпричастност към мафиотски дейности. Година по-рано, Върховният касационен съд на Италия отхвърли жалба на депутата относно решение на съдебните органи в Неапол, искащи неговото задържане през 2010 година, и призна известния политик за „обществено опасен."