В четвъртък арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че се е съгласил да се срещне с президента на заклетия враг Азербайджан в Москва следващата седмица.

Това съобщи АФП.

Разговорите ще се проведат с руско посредничество на фона на напрежението между двете кавказки съседки, които са водили две войни за спорния регион Нагорни Карабах и често са свидетели на смъртоносни сблъсъци по протежение на нестабилната си граница.

Баку и Ереван се опитват да договорят мирно споразумение с помощта на Европейския съюз и Съединените щати, чийто дипломатически ангажимент в Кавказ предизвика раздразнението на традиционната регионална сила - Русия.

"Получихме предложение от Русия за провеждане на тристранна среща на най-високо равнище с посредничеството на президента на Русия на 25 май", заяви той на заседанието на кабинета си в Ереван.

"Приехме това предложение", добави той.

В петък външните министри на Армения и Азербайджан трябваше да проведат разговори в Москва.

Баку и Ереван водиха две войни - през 2020 г. и през 90-те години на ХХ век - за контрол над населената предимно с арменци област Нагорни Карабах в Азербайджан.

Шарл Мишел видя напредък между Армения и Азербайджан

Шарл Мишел видя напредък между Армения и Азербайджан

Последваха нови обвинения на Баку след срещата

Пашинян заяви, че двете страни трябва да "демилитаризират" общата си граница, като обвини Баку, че "продължава политиката на ескалация".

Шестседмичните военни действия през есента на 2020 г. завършиха с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия, в резултат на което Армения отстъпи обширни територии, които контролираше от десетилетия.

Ереван е все по-разочарован от това, което нарича провал на Москва да защити Армения пред военната заплаха от Азербайджан.

Тъй като Русия е затънала в Украйна и не желае да обтегне връзките си с ключовия съюзник на Азербайджан - Турция, Съединените щати и Европейският съюз се стремят да възстановят връзките между кавказките съперници.

В неделя Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха в Брюксел за нов кръг от преговори, чийто домакин беше председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Ереван уверява, че напълно признава териториалната цялост на Баку

В речта си в четвъртък арменският министър-председател заяви, че двете страни са се договорили в Брюксел да признаят териториалната цялост на другата страна, като приветства "важната стъпка към мира и стабилността в региона".

Той заяви, че е постигнат "напредък" в подготовката на "окончателния текст на мирното споразумение".

Очакваше се в друга среща между Пашинян и Алиев, насрочена за 1 юни в Молдова, да участват френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

Държавният секретар Антъни Блинкен посредничи между външните министри на Армения и Азърбайджан по-рано този месец във вашингтонското предградие Арлингтън.

Въпреки натиска на САЩ върху Русия, говорителят на Държавния департамент Ведант Пател приветства новите преговори между лидерите.

Армения и Азербайджан започват преговори във Вашингтон

Армения и Азербайджан започват преговори във Вашингтон

Нов опит за подновяване на диалога

"Нашето мнение е, че преките разговори между страните са от изключителна важност и се радваме, че те се провеждат", каза той пред репортери във Вашингтон.

"Независимо дали те се провеждат в Арлингтън, Брюксел или в Москва, нашата подкрепа за тези усилия ще продължи", обеща Ведант Пател.