Армения и Азербайджан ще проведат нов кръг от преговори във Вашингтон в неделя, за да се опитат да нормализират отношенията, каза в събота говорителят на външното министерство на Армения, цитиран от Ройтерс.

Напрежението отново нараства между двете страни заради спорния регион Нагорни Карабах, където руски мироопазващи сили бяха разположени през 2020 г., за да сложат край на кратката двумесечна война - втората, която Армения и Азербайджан воюваха за анклава след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Планинският регион е международно признат като част от Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци.

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Ереван уверява, че напълно признава териториалната цялост на Баку

"От 30 април министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян ще бъде във Вашингтон на работно посещение. Насрочен е следващият кръг от дискусии по споразумението за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан", каза говорителят Ани Бадалян на нейната официална страница във "Фейсбук". Засега обаче новината не е потвърдена от азербайджанската страна.

Въпреки години на опити за посредничество на различни страни между тях, Армения и Азербайджан все още не са постигнали мирно споразумение, което да уреди нерешените въпроси като демаркацията на границите и връщането на военнопленниците.

Азербайджан създаде нов контролно-пропускателен пункт миналата неделя по пътя за Карабах в т. нар. Лачински коридор - ход, който Армения нарече грубо нарушение на примирието от 2020 г. Именно Лачинският коридор остана единствената пътна връзка на Армения с окупирания Нагорни Карабах.

Азербайджан спря газа за Нагорни Карабах

Азербайджан спря газа за Нагорни Карабах

Това се случва за втори път през последната седмица