Азербайджан спря доставките на газ през единствения газопровод от Армения до Нагорни Карабах, съобщава ТАСС.

Това се случва за втори път през последната седмица.

От информационния център на непризнатата република Нагорни Карабах се позоваха на минусови температури в района на фона на спирането на газоподаването.

Във вторник базираният в Ереван уебсайт 24news.am съобщи, че Азербайджан частично е възобновил доставките на синьо гориво за Нагорни Карабах, които бяха спрени по-рано същия ден.

Азербайджан настоява, че Армения въоръжава Нагорни Карабах

Азербайджан настоява, че Армения въоръжава Нагорни Карабах

Баку е решен да спре тези практики

На 12 декември миналата година група азербайджански граждани, представили се за екоактивисти, блокираха Лачинския коридор, където е разположен руски мироопазващ контингент. Баку твърди, че целта на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните превозни средства могат да се движат свободно и в двете посоки.

От своя страна Ереван тълкува това като провокация на Азербайджан, целяща да предизвика хуманитарна катастрофа в непризнатата република. Арменският премиер Никол Пашинян заяви на заседание на правителството, че блокадата вече е причинила недостиг на храна в Нагорни Карабах.

На 14 декември Армения се обърна към Европейския съд по правата на човека с искане да задължи Азербайджан да деблокира Лачинския коридор.

Азербайджан иска да преговаря с Армения, но не само онлайн

Азербайджан иска да преговаря с Армения, но не само онлайн

Призовава Ереван да се върне на масата за преговори