Азербайджан разкритикува неефективността на онлайн дипломацията относно мирния договор с Армения и призова Ереван да се върне на масата за преговори, съобщава ТАСС.

"Сега нямаме този елемент на срещи очи в очи. Но за да не убием напълно процеса, азербайджанската страна не отказва да получава и изпраща коментари, това имам предвид под онлайн дипломация - има само препращане на коментари. Считаме ли това за най-продуктивния метод на комуникация при обсъждането на проекта за мирен договор? Не мисля така", подчерта министърът на външните работи на Джейхун Байрамов на пресконференция след разговори с руския си колега Сергей Лавров.

По негови думи би било погрешно да се каже, че не е постигнат напредък в преговорите през последните шест месеца.

"Има известен напредък. Ако обаче бяхме по-ориентирани към резултата, ако се бяхме сблъскали с по-малко неприятни изненади, можеше да имаме по-добър резултат. И мисля, че арменската страна най-накрая ще разбере неадекватността на подобен подход към настоящата ситуация и ще се върне на масата за преговори. Азербайджанската страна е готова за това", увери Байрамов.

Армения обвини Азербайджан в нарушаване на примирието

Армения обвини Азербайджан в нарушаване на примирието

Арменски бойни позиции са били подложени на обстрел

Азербайджанският първи дипломат отбеляза, че "колкото по-бързо Армения промени позицията си и се върне на масата за преговори, толкова по-полезно ще бъде това за нормализирането на двустранните отношения".

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за азербайджанския регион Нагорни Карабах, населен с арменци. Турция подкрепи Азербайджан в конфликта.

Шестседмичната война през 2020 г. отне живота на повече от 6500 войници от двете страни и завърши с примирие благодарение на посредничеството на Русия.

Азербайджан изпраща на Армения елементи от мирен договор

Азербайджан изпраща на Армения елементи от мирен договор

Външните министри на Армения и Азербайджан проведоха разговори в Женева за бъдещ мирен договор

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по мирен договор с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни проведоха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Москва, Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 руски миротворци, които да съблюдават за крехкото примирие.

След разпадането на СССР през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан. Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.