Военни от Армения и Азербайджан стигнаха до сблъсъци във вторник по границата, като министерствата на отбраната на двете страни съобщиха за убити войници, предаде АП.

Нито една от страните обаче не уточнява колко от нейните войници са убити или ранени.

Министерството на отбраната на Армения съобщи, че Азербайджан е стрелял по войници, които са извършвали неуточнена инженерна работа близо до арменското село Тег, на около 3 километра от границата.

Азербайджан твърди, че арменски войници са открили огъня.

Армения отрича "лъжата" на Азербайджан, че въоръжава Нагорни Карабах

Армения отрича "лъжата" на Азербайджан, че въоръжава Нагорни Карабах

Според Ереван Баку подготвя почвата за нова агресия

Припомняме, че конфронтацията следва месеци на напрежение заради блокирането на единствения път, свързващ Армения с Нагорни Карабах, етнически арменски анклав в Азербайджан.

Районът на сблъсъка се намира по коридора Лачин, пътя, който води към Нагорни Карабах.

Този регион попадна под контрола на етническите арменски сили, подкрепени от Армения през 1994 г. след сепаратистка война, в която Армения пое контрола и върху съседни територии.

По време на шестте седмици на интензивни боеве през 2020 г., които завършиха с примирие с посредничеството на Русия, Азербайджан пое контрола над териториите и част от самия Нагорни Карабах. Русия изпрати мироопазващи сили, натоварени със задачата да поддържат реда и защитата на Лачинския коридор.

Азербайджан настоява, че Армения въоръжава Нагорни Карабах

Азербайджан настоява, че Армения въоръжава Нагорни Карабах

Баку е решен да спре тези практики

Но през декември демонстранти, които твърдяха, че са екологични активисти, започнаха да блокират пътя, твърдейки, че Армения извършва незаконен добив в региона.