Твърденията на Азербайджан, че Армения прехвърля оръжие на Нагорни Карабах, са пропагандна лъжа за подготовка за ескалация. Това заяви арменският премиер Никол Пашинян по време на правителствено заседание, съобщава ТАСС.

"Информацията за военни доставки от Армения за Нагорни Карабах е пропагандна лъжа, чиято цел е да подготви почвата за нова агресия", категоричен бе той.

Относно изявление на Баку, че части от армията на тази страна са поели контрол над редица височини и територии в района на Лачин на границата с Армения, Пашинян отбеляза, че има промяна в маршрута от Армения към Нагорни Карабах.

"През август 2022 г. властите на Азербайджан и Нагорни Карабах се съгласиха да променят маршрута на Лачинския коридор, като отворят нов път. Въпреки това, тъй като пътят, свързващ Лачинския коридор с Армения, не беше напълно готов, беше пуснат временен маршрут", обясни той и допълни, че съгласно споразумението този маршрут трябва да действа до 1 април тази година.

Азербайджан настоява, че Армения въоръжава Нагорни Карабах

Азербайджан настоява, че Армения въоръжава Нагорни Карабах

Баку е решен да спре тези практики

Вчера информирахме азербайджанската страна, че Армения е отворила новия път и нашите гранични служители ще го охраняват. В резултат на всичко това няма промени на арменските позиции", обясни той.

На 12 декември миналата година група азербайджански граждани, представили се за екоактивисти, блокираха Лачинския коридор, където е разположен руски мироопазващ контингент. Баку твърди, че целта на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните превозни средства могат да се движат свободно и в двете посоки.

От своя страна Ереван тълкува това като провокация на Азербайджан, целяща да предизвика хуманитарна катастрофа в непризнатата република. Арменският премиер Никол Пашинян заяви на заседание на правителството, че блокадата вече е причинила недостиг на храна в Нагорни Карабах.

На 14 декември Армения се обърна към Европейския съд по правата на човека с искане да задължи Азербайджан да деблокира Лачинския коридор.

Армения отрича да изпраща оръжие в Нагорни Карабах

Армения отрича да изпраща оръжие в Нагорни Карабах

При инцидент днес в размирния регион са убити трима души