Твърденията на Азербайджан за транспортиране на оръжие от Армения до Нагорни Карабах не отговарят на истината. Това се казва в изявление на Министерство на външните работи. 

В него се настоява международната общност да осъди действията на Азербайджан във връзка с инцидент в неделя, довел до жертви.

Необходимо е да бъде изпратена международна наблюдателна мисия, иска Ереван.

"Изявленията на Азербайджан, че Армения изпраща оръжия в Нагорни Карабах, са абсурдни. От кадрите, публикувани от Министерството на вътрешните работи на Нагорни Карабах, става ясно, че азербайджанската диверсионна група е атакувала УАЗ, в който е имало четирима служители на Министерството на вътрешните работи на Нагорни Карабах, които са се насочили със служебна цел от Степанакерт в селата Хин Шен и Мец Шен. Те не са имали нищо друго освен работни документи и служебно оръжие. Действията на азербайджанската диверсионна група не могат да се характеризира по друг начин, освен като терористична атака", се казва в изявление на министерството.

Азербайджан иска да преговаря с Армения, но не само онлайн

Азербайджан иска да преговаря с Армения, но не само онлайн

Призовава Ереван да се върне на масата за преговори

Ведомството отбелязва, че в настоящата ситуация изпращането на международна наблюдателна мисия в Лачинския коридор и Нагорни Карабах става жизненоважна необходимост.

Трима служители на паспортно-визовия отдел на полицията на непризнатата република Нагорни Карабах са убити, един е ранен в резултат на диверсия, извършена от въоръжените сили на Азербайджан в неделя сутринта, съобщи по-рано Министерството на вътрешните работи на непризнатата НКР.

Междувременно Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за военна провокация от страна на Армения в Карабах.

Съдът на ООН: Азербайджан да махне блокадата на Лачинския коридор

Съдът на ООН: Азербайджан да махне блокадата на Лачинския коридор

Единственият път между Армения и етническия арменски регион Нагорни Карабах в Азербайджан

Припомняме, че в края на февруари, Азербайджан разкритикува неефективността на онлайн дипломацията относно мирния договор с Армения и призова Ереван да се върне на масата за преговори. 

Преди това, Върховният съд на ООН нареди на Азербайджан да премахне блокадата от Лачинския коридор - единствения път между Армения и етническия арменски регион Нагорни Карабах в Азербайджан, който допълнително подхранва напрежението между двете страни. 

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за азербайджанския регион Нагорни Карабах, населен с арменци. Турция подкрепи Азербайджан в конфликта.

Шестседмичната война през 2020 г. отне живота на повече от 6500 войници от двете страни и завърши с примирие благодарение на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по мирен договор с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни проведоха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Москва, Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 руски миротворци, които да съблюдават за крехкото примирие.

След разпадането на СССР през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан. Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.

Армения обвини Азербайджан в блокиране на газа за Нагорни Карабах

Армения обвини Азербайджан в блокиране на газа за Нагорни Карабах

Напрежението в региона остава