Азербайджан обяви в неделя създаването на контролно-пропускателен пункт на моста Хакари в Лачинския коридор - единственият сухопътен подход към спорната зона на Нагорни Карабах. Това беше последвано от обвинения в гранична стрелба както от азерски, така и от арменски войници, съобщи TVP World.

Азербайджан заяви, че това е необходимо поради използването на пътя от Армения за пренасяне на оръжия.

Азербайджан "предприе подходящи мерки за установяване на контрол в началната точка на пътя", каза външното министерство.

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Ереван уверява, че напълно признава териториалната цялост на Баку

"Осигуряването на гранична сигурност, както и осигуряването на безопасно движение по пътищата, е прерогатив на правителството на Азербайджан и съществена предпоставка за националната сигурност, държавния суверенитет и върховенството на закона."

Азербайджански служители споделиха снимки на моста в социалните медии, показващи едната страна, блокирана от превозни средства и войници.

Според министерството на отбраната на Армения, войник на име Артьом Погосян е бил убит, когато азерските сили са открили огън по арменска позиция близо до Сотк, арменско селце източно от езерото Севан. Правителството на Азербайджан отрече убийството на войника.

Впоследствие Азербайджан съобщи, че арменски войници са открили огън по азерски части в района на Лачин, което Армения оспори.

Убити и ранени войници по границата между Азербайджан и Армения

Убити и ранени войници по границата между Азербайджан и Армения

Всяка от страните обвинява другата, че е открила огъня

Според Армения демонстрантите са подкрепяни от правителството агитатори, които ефективно блокират Карабах. Азербайджан отрича да е блокирал пътя, като твърди, че е разрешено преминаването на някои конвои и помощ.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но неговите 120 000 жители са предимно етнически арменци и той се отдели от Баку в началото на войната от 1990 г.

"Замразеният конфликт" избухна бурно през 2020 г. в интензивни битки, които продължиха шест седмици, преди прекратяването на огъня с посредничеството на Русия да доведе до загуба на контрол над Армения и етнически арменци над части от региона и седем съседни области.

Напрежението избухна наскоро, тъй като коридорът Лачин беше блокиран от подкрепяни от правителството азербайджански протестиращи от декември 2022 г.

Армения отрича "лъжата" на Азербайджан, че въоръжава Нагорни Карабах

Армения отрича "лъжата" на Азербайджан, че въоръжава Нагорни Карабах

Според Ереван Баку подготвя почвата за нова агресия

Говорейки в парламента по-рано тази седмица, арменският премиер Никол Пашинян каза, че Армения признава териториалната цялост на Азербайджан и е готова да подпише съответен мирен договор с Баку.