Президентът на Армения Серж Саркисян призова световните сили да засилят натиска върху Азербайджан, за да се избегне пълномащабна война заради спорния регион Нагорни Карабах, обвинявайки най-големия враг на страната си във военно "изнудване", съобщава "Франс прес".

"Опасността от нова война е постоянна и ще се запази, докато Азербайджан не бъде убеден, че няма военно решение на конфликта", коментира Саркисян пред АФП в интервю преди посещението си във Франция.

Петима азерски войници убити при боеве в Нагорни Карабах

Петима азерски войници убити при боеве в Нагорни Карабах

Боевете са възникнали в събота в районите на Ходжавенд и Физули

Опасенията, че спорът за Нагорни Карабах, който продължава от десетилетия, може да ескалира, се увеличиха, след като спорадичният огън по фронтовата линия се засили през миналия април в най-тежкото насилие след примирието от 1994 г.

Спирането на огъня, постигнато с посредничеството на Москва, успокои няколкодневните кръвопролития, но дългогодишните посредници от Русия, САЩ и Франция оттогава се мъчат да рестартират блокирания мирен процес.

Саркисян, който се среща днес с френския президент Франсоа Оланд, обвини своя азербайджански колега Илхам Алиев, че саботира всякакъв напредък, заплашвайки да започне бойни действия, ако нещата не се случат според неговите разбирания.

"Той заяви, че Азербайджан няма да започне война, ако Армения изпълни неговите искания. Аз казах, че това е изнудване, а не компромис", подчерта арменският държавен глава.

Саркисян призова Париж, Москва и Вашингтон "да покажат каква цена една от страните ще плати, ако тя започне атака", като това, по думите му, щяло да има "отрезвяващ ефект".

Баку и Ереван са във вражда заради Нагорни Карабах, откакто арменските сепаратисти превзеха региона от Азербайджан във война, която отне живота на около 30 000 души в началото на 1990-те години.

Богатият на изкопаеми горива Азербайджан, чиито военни разходи надхвърлят целия държавен бюджет на Армения, многократно заплашваше да си възвърне отцепилата се област със сила, но Армения, която е съюзник с Русия, се зарече да смаже всякаква военна офанзива.

Войната беше прекратена през 1994 г. с крехко примирие, но двете страни никога не подписаха устойчиво мирно споразумение, а Саркисян предупреди, че опасенията от ново разразяване на бойните действия нарастват.

"Общественото мнение в Армения е, че възобновяването на военните действия е въпрос на време - може би седмици или месеци - и върховният главнокомандващ на армията и военният министър трябва да бъдат подготвени, че война може да започне утре", посочи още арменският президент.

"Не смятам, че нова война е непосредствена заплаха, но нищо не е изключено, когато се занимаваш с непредвидим съсед", допълни той.